Kommentaar ajalehes Stolitsa

Ilya Zuev: laste heaolu küsimus ei tohiks olla vastutuse ümberpaigutamine

Eestis võib praegu peaaegu 125 klassi moodustada lapsi, kes ei käi koolis. Reeglina alandati neid lapsi koolis nende vaesuse tõttu, mis sundis neid koolist välja langema.

Stolitsa.ee portaali päeva teemat kommenteerib vandeadvokaat Ilya Zuev, Grandmani Advokaadibüroo:

„Minu arvates on „kadunud lapsed“ sama lahendamata probleem kui mis tahes muu riigis, kuid selle hind ühiskonnale on palju suurem.

Arvan, et selliseid juhtumeid ei saa vältida, kuid on võimalus vähendada negatiivset statistikat. Usun, et selliste olukordade lahendamine on kogu ühiskonna ülesanne ja vastutust ei tohiks enda õlgadelt teise õlgadele veeretada. See kõik maksab meile liiga palju.

Ma arvan, et varem ei olnud sellist masendavat statistikat, kuid nüüd puudutab see probleem kogu ühiskonda. Lapsed ja nende vanemad elavad väga agressiivses keskkonnas ja see keskkond on meie endi poolt loodud. Vanemad joovad, ei leia tööd, ei saa hakkama iseenda ja oma lastega. Kahjuks on selliseid peresid palju. Sotsiaalselt ebasoodsas olukorras olevast perest pärit lapsel on äärmiselt raske oma saatust muuta. Seetõttu jätkub probleemide kammitsat põlvkondade kaupa ja vähesed suudavad sellest nõiaringist välja murda.

Lõpuks jõuan järeldusele, et igaüks meist vastutab laste tuleviku eest – olgu selleks siis sotsiaaltöötaja, õpetaja või lihtsalt juhuslik möödakäija, kes hoolib lapse saatusest.

Märkan inimesi, kes teevad lapse ja tema tulevase elu heaks maksimumi, mida saab teha. Võib-olla peaksime alustama sellest.

Mis puutub küsimusse – kus me peaksime lastega rohkem tööd tegema, siis minu arvates on see kõik lapse eluvaldkonnad, alates perekonnast kuni spordiosakonnani.