Perekonnavaidlused: millal on Eestis vaja advokaadi abi?

Perekonnaga seotud vaidlused on ühed kõige delikaatsemad ja keerulisemad, kuna need hõlmavad mitte ainult õiguslikke, vaid ka emotsionaalseid, psühholoogilisi ja mõnikord ka rahalisi huve. Eesti seadusandlus reguleerib perekondlikke suhteid perekonnaseaduse (Perekonnaseadus) ja muude õigusaktide raames. Siiski on paljudes olukordades oma õiguste ja huvide kaitsmiseks vajalik advokaadi abi. Vaatame, millal täpselt on Eestis advokaadi abi perekonnavaidluste lahendamisel vajalik.

Millal pöörduda advokaadi poole?

1. Lahutus

Lahutusprotsess Eestis võib olla nii lihtsustatud (poolte kokkuleppel) kui ka keeruline (kui esineb vaidlusi). Kui abikaasad ei suuda kokku leppida olulistes küsimustes, nagu vara jagamine, laste hooldusõigus või elatis, on advokaadi sekkumine vajalik.

Peamised lahutusega seotud küsimused, kus võib olla vaja advokaadi abi:

  • Lahutuse vormistamine kohtus (kui abikaasad ei suuda lahutustingimustes kokku leppida);
  • Kliendi huvide kaitsmine vara jagamise vaidlustes;
  • Lastega suhtlemise korra kindlaksmääramine ja hooldusõiguse määramine;
  • Elatise määramine laste või abikaasa ülalpidamiseks;
  • Vaidluste lahendamine vara, sealhulgas kinnisvara, omandiõiguste üle.

2. Laste hooldusõiguse ja kasvatamise vaidlused

Lahutuse või vanemate lahuselu korral tekib küsimus, kelle juurde jäävad lapsed ja kuidas korraldatakse suhtlemine teise vanemaga. Eesti seadus lähtub lapse huvidest, kuid kui vanemad ei suuda kokkuleppele jõuda, teeb kohus otsuse esitatud tõendite ja sotsiaalteenuste soovituste põhjal.

Sellistes asjades on advokaadi abi eriti oluline:

  • Kliendi huvide kaitsmine kohtus;
  • Tõendite kogumine ja esitamine (näiteks psühholoogilised ekspertiisid, sissetulekute ja elamistingimuste tõendid);
  • Kõigi vajalike dokumentide korrektne vormistamine;
  • Läbirääkimiste pidamine teise vanemaga.

3. Vara jagamine

Pärast lahutust võib vara jagamine olla väga keeruline protsess, eriti kui pooled ei ole nõus vara hindamise või jaotamisega. Eesti seaduste kohaselt võivad abikaasad vara jagada kokkuleppel, kuid kui see pole võimalik, määrab jaotuse kohus.

Advokaat aitab:

  • Vara väärtuse hindamisel;
  • Seadusliku vara jagamise kokkuleppe koostamisel;
  • Kliendi huvide kaitsmisel kohtuvaidlustes vara jagamise osas;
  • Võlgade ja krediitide jagamise tingimuste läbirääkimistel.

4. Elatis

Eestis makstakse elatist laste ja mõnel juhul ka endise abikaasa ülalpidamiseks. Kui tekivad vaidlused elatise suuruse või selle mittetasumise osas, võib advokaadi abi olla märkimisväärne.

Advokaat aitab:

  • Arvutada õiglase elatise summa, võttes arvesse vanemate sissetulekuid ja lapse vajadusi;
  • Esitada tõendeid, kui üks vanem varjab oma sissetulekuid;
  • Esitada kohtule hagi elatisvõla sissenõudmiseks või elatise suurendamiseks/vähendamiseks.

5. Isaduse tunnustamine või vaidlustamine

Eestis võib isaduse tunnustamine toimuda vabatahtlikult või kohtu kaudu. Mõnel juhul võib isadust vaidlustada, kui esineb kahtlusi bioloogilise isaduse suhtes. Sellised küsimused nõuavad õiguslikku sekkumist, eriti kui need on seotud DNA-testi tegemise ja tõendite esitamisega kohtus.

6. Pärimisvaidlused (pärimisasjad)

Pärimise küsimused on tihti seotud perekondlike suhetega. Kui testament puudub, toimub pärimine Eestis seaduse alusel, mis võib tekitada vaidlusi sugulaste vahel. Advokaat aitab lahendada pärimisküsimusi, kaitsta kliendi huve ja vajadusel pöörduda kohtusse.

7. Abieluvaralepingu koostamine

Tulevaste vara jagamise vaidluste vältimiseks võivad abikaasad sõlmida abieluvaralepingu. See dokument reguleerib abielu ja abielu lahutamise järel varaõigusi. Abieluvaralepingu koostamine nõuab õiguslikke teadmisi, et see vastaks seadustele ja kaitseks mõlema poole huve.

8. Lapse elukoha määramine

Mõnel juhul on vaja õiguslikult lahendada küsimus, kus ja kellega laps pärast vanemate lahutust elama hakkab. See küsimus võib olla seotud ühe vanema välismaale kolimisega, mis muudab olukorra veelgi keerulisemaks.

Millal on advokaadi abi kohustuslik?

Kuigi Eestis on lubatud perekonnavaidlustes iseseisev asjaajamine, on mõnes olukorras advokaadi abi kohustuslik või tungivalt soovitatav:

  • Kui asi jõuab kohtusse, eriti kui see puudutab laste õigusi või suurt varandust;
  • Keerulistes vaidlustes, mis nõuavad tõendite kogumist ja ekspertide arvamuste esitamist;
  • Rahvusvaheliste vaidluste korral (näiteks kui üks vanem on koos lapsega välismaale kolinud);
  • Kui ühe poole õigusi on rikutud, näiteks kui elatist ei maksta pikka aega.

Kokkuvõte

Perekonnavaidlused on keerulised ja emotsionaalselt laetud olukorrad, mis võivad oluliselt mõjutada nii täiskasvanute kui ka laste elu. Kvalifitseeritud advokaadi abi sellistes küsimustes võimaldab mitte ainult kaitsta oma õigusi, vaid ka vähendada negatiivseid tagajärgi kõigile osapooltele. Eestis aitab advokaat õigesti vormistada dokumente, kaitseb kliendi huve kohtus ja peab läbirääkimisi teise poolega, mis soodustab rahumeelset vaidluse lahendamist ja õiglaste tulemuste saavutamist.

Konsultatsiooni küsimuste korral võtke ühendust:

vandeadvokaat Ilya Zuev