Kuidas kaitsta isiklikke sääste ja vara abielus?

Abielu tähendab tihtipeale ühist elu ja jagatud vara, kuid on täiesti loomulik, et mõlemal abikaasal võivad olla isiklikud säästud või vara, mida nad sooviksid abielu jooksul kaitsta. Isikliku vara kaitsmine aitab vältida konflikte ja tagab varalise sõltumatuse. Järgnevalt vaatleme võimalusi, kuidas isiklikke sääste ja vara abielu jooksul turvaliselt hoida.

1. Abieluvaralepingu sõlmimine

Üks kõige tõhusamaid viise oma isikliku vara kaitsmiseks abielus on abieluvaralepingu sõlmimine. Eestis võimaldab perekonnaseadus sõlmida abieluvaralepingu, mis määratleb selgelt, milline vara kuulub ühisomandisse ja milline on lahusvara. Abieluvaralepinguga saab määrata:

  • milline vara on ühisvara (mis jagatakse abielu lõppedes võrdselt);
  • milline vara jääb kummagi abikaasa lahusvaraks (mis kuulub ainult ühele abikaasale ja mille jagamine ei ole vajalik).

Abieluvaraleping aitab ennetada varalisi vaidlusi ning tagab, et mõlema abikaasa isiklik vara jääb nende omandiks ka abielu lõppedes.

2. Vara eraldi arveldamine ja dokumendid

Kui isiklikud säästud ja vara on olulised, on soovitatav hoida neid eraldi pangakontodel ja dokumenteerida täpselt, mis kuulub kummalegi abikaasale. Näiteks:

  • Isiklik pangakonto: avage isiklik säästukonto, millel hoiate abielu ajal isiklikku vara ja sääste eraldi.
  • Dokumendid ja ostutšekid: hoidke alles kõik dokumendid, mis tõendavad vara päritolu (näiteks ostutšekid, kingituse dokumendid, pärandiga seotud paberid). See aitab tõestada, et vara kuulub ainult ühele abikaasale ja on lahusvara.

Eraldi arveldus aitab vältida segadust ja tõendada vajadusel, et vara kuulus abielu ajal ainult ühele abikaasale.

3. Kuidas käsitleda enne abielu soetatud vara?

Eestis on seadusega määratletud, et vara, mis on soetatud enne abielu, loetakse lahusvaraks, kuid kui soovite seda veelgi selgemalt kindlustada, võib abieluvaralepingus täpsustada, et enne abielu soetatud vara jääb lahusvaraks. Samuti on oluline:

  • Pärand ja kingitused: abielu ajal saadud pärand ja kingitused loetakse automaatselt lahusvaraks, kuid soovitatav on need siiski eraldi arveldada ja säilitada kõik dokumendid.

4. Mis juhtub ettevõttega abielus?

Kui üks abikaasadest omab ettevõtet või osalust äriühingus, võib abieluvaraleping aidata tagada, et ettevõtte vara ja tulud ei muutuks ühisvaraks. Abieluvaralepingus saab täpsustada, et ettevõtlusega seotud vara jääb selle asutanud abikaasa lahusvaraks. Sellisel viisil kaitstakse isiklikku vara ning välditakse olukorda, kus ettevõtlusomand või sellega seotud sissetulekud kuuluksid jagamisele abielu lõppedes.

5. Notari ja advokaadi kaasamine

Abieluvaralepingu ja varasuhete selgitamisel on mõistlik kaasata notar või advokaat, kes saab anda professionaalset nõu ja koostada lepingu vastavalt abikaasade vajadustele. Notar tagab, et abieluvaraleping on õiguspärane ja selle tingimused vastavad seadusele. Advokaadi kaasamine aitab samuti mõlemal abikaasal oma huve kaitsta ja vältida hilisemaid vaidlusi.

Korduma kippuvad küsimused

  1. Kas kõik abielupaarid peaksid sõlmima abieluvaralepingu?
    Abieluvaraleping on soovitatav, kui soovitakse selgelt määratleda vara kuuluvus ja kaitsta isiklikku vara.
  2. Kas abieluvaralepingut saab muuta?
    Jah, seda saab muuta, kuid muudatused peavad olema notariaalselt kinnitatud.
  3. Kas enne abielu omandatud vara jääb alati lahusvaraks?
    Jah, seaduse kohaselt jääb enne abielu omandatud vara lahusvaraks, kui ei ole kokku lepitud teisiti.
  4. Kas abieluvaraleping hõlmab ka pärandvara?
    Pärandvara loetakse lahusvaraks, kuid lepingus saab seda täiendavalt määratleda.
  5. Kuidas tõendada, et mingi vara on isiklik vara?
    Hoidke alles ostutšekid ja muud dokumendid, mis tõendavad vara päritolu.

Kui teil on täiendavaid küsimusi isikliku vara kaitsmise kohta abielu jooksul või soovite koostada abieluvaralepingut, soovitame pöörduda vandeadvokaat Ilya Zuevi poole. Ta saab anda professionaalset nõu ja aidata teil koostada lepingu, mis kaitseb teie isiklikku vara abielu jooksul ja selle lõppedes.